torsdag 30 juni 2011

Att lägga rabarber på pajen

Känner du för att fira någon eller något under sommaren är en rabarberpaj oftast det bästa sättet att göra det på. En del tycker att rabarber är för surt och att det krullar sig i munnen när man äter det, men med detta recept försvinner en del av syrligheten men den goda smaken stannar kvar! Ät med glass eller vaniljvisp.

Pajen
ca 500g rabarber
ca en halv papperskartong jordgubbar
1 dl socker
1 msk potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
100g smör
1 msk vaniljsocker

Vaniljvisp
Grädde, ca 2 dl
Ägg
Vaniljpulver eller vaniljsocker (inte vanillin!)
ca 1 msk strösocker

Sätt ugnen på 225°C. Skala bort det yttre skalet på rabarberna, jag tycker det är enklast att göra med en kniv.
Skölj och hacka dem i mindre bitar, ca 1-2 cm stora. Lägg i en pajform och blanda med sockret och potatismjölet (se bild). Dela jordgubbarna i mindre bitar och lägg ovan på rabarberna(se bild).
Smält smöret, men det går inget om det är några mindre osmälta smörbitar kvar. Blanda med resten av ingredienserna. "Klicka" ut mjölblandningen över frukten och ställ in i ugnen i ca 15-20 minuter, beroende på ugn. (se bild)

Vispa grädden men inte superhårt. Knäck ett ägg och separera gulan från vitan. Blanda gulan + sockret med lite grädde i ett separat glas. Häll ner det i grädden och vispa lite till. Vips så har du en jättegod vaniljvisp utan konserveringsmedel eller andra läskigheter!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar