söndag 31 juli 2011

Att äta efter säsong

Mat och klimat hör ihop till 100 %. Våra matvanor påverkar alla runt om i världen, även om vi ofta vill se oss själva som oberoende öar. Jämför man en tomat odlad i växthus uppvärmt med biobränsle, med en morot producerad i Sverige ger tomaten fem gånger så stora utsläpp av växthusgaser. Det är enbart odlingsformen som gör att mängden utsläpp varierar mycket, inget annat är medtaget i beräkningarna. Ett kg äpplen ger upphov till 69, 260 eller 520g CO2, beroende på om de är från Sverige, Frankrike eller Nya Zeeland. Detta är på grund av transporterna. Flygtransporter används för vissa exotiska bär, frukter och grönsaker. Av de olika transportsätten ger flygtransporter upphov till mest klimatpåverkan!

I Afrika har klimatförändringarna redan gjort jordbruket svårare, eftersom utvecklingsländerna påverkas i större omfattning av klimatförändringarna än de industria- liserade länderna. Utvecklingsländerna har ofta ett tropiskt klimat som är känsligt för temperaturökningar och ländernas svaga statsfinanser gör att dem är mycket utsatta.


Allt detta är väldigt tragiskt och tanken på klimatproblemen kan få en att känna sig liten och obetydlig. Vad kan jag egentligen göra åt allt detta?. Som tur är finns det även lösningar.

Att äta efter säsong betyder att man köper råvaror utifrån när de är mogna i naturen, den lokala naturen. Varor som är i säsong är oftast billigare än växthusuppdrivna importerade varor. När man köper lokalproducerad, säsongsanpassad mat stödjer man bönderna och odlarna i sitt område eller land, vilket gör att andelen lokalt producerade varor kan successivt öka. Råvaror har även oftast bättre smak och kvalité om de är i säsong.Alltså, äter man lokalproducerad, säsongsanpassad mat bidrar man till den positiva utvecklingen är världen. Här kan du läsa mer om säsongsanpassad mat och här finns det mer fakta om mat och klimat. Det är upp till dig vad du väljer att göra.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar