onsdag 20 juli 2011

Nu ska det okokta fläsket koka


Jag låter lite som en gammal kärring där jag säger detta, men det får jag stå ut med. Så många ungdomar (även vuxna faktiskt) äter så dålig mat! Att laga mat från grunden är liksom helt uteslutet, det ska vara färdiga potatisburgare eller hamburgare från Max. Någon gång kan man slå på riktigt stort och steka lite fläskfilé och köpa potatisgratäng som bara behöver värmas i micron. Varför kan inte folk förstå att mat är det viktigaste i våra liv förutom kärlek? Äter man dåligt kommer man inte må bra, så enkelt är det.

Har man aldrig ätit bra och god mat är det väldigt svårt att börja. Man vet helt enkelt inte vad som är bra. Många unga säger också att bra mat är så dyr, men det är fel. Jag har tänk börja lägga upp lite recept som är enkla, billiga och bra för både kroppen och miljön. Bättre än så kan det inte bli! I morgon ska jag berätta lite mer om vilken mat som är bra och varför, men först ett gott recept.


Ärtsoppa

Ingredienser

4 portioner


0,5 kg gula ärtor

1,5 liter vatten

2 gula lökar

2 msk grönsaksbuljong

2 tsk salt

1 större morot

timjan/mejram/ingefära efter smak

En bit fläsk med ben, tillexempel 1-2 revben


(TIPS: Köp revben och dela dem, så att det är styckvis innan du fryser in dem. Enkelt att lägg i en soppa så att den blir mustig och god)


Tillagning

Blötlägg ärtorna i kallt vatten i minst 6 timmar.

Slå bort blötläggningsvattnet och koka upp ärtorna i nytt vatten och salt. Skumma av, dvs ta bort lite av skummet.

Hacka löken och tillsätt den och buljongen i soppan.

Lägg i revbenen.

Koka under lock tills ärtorna är mjuka, ca 1 h. Smaka av med kryddor. Späd med mer vatten om soppan är för tjock. Är soppan däremot för tunn, fortsätt koka utan lock.

Ta upp fläskbiten och ta bort köttet från benet, dela det i bitar och lägg fläskbitarna i soppan igen.

Tillsätt grovriven morot och låt allt koka i ca 3-5 minuter. Ät med lite god senap eller bara som det är!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar