lördag 9 juli 2011

Piteå inte inte bästa staden i Sverige


Piteå är inte bästa staden i Sverige. Vi har stor andel hjärtsjuka, mycket övervikt, alkoholkonsumtionen är över snittet och lika så användningen av droger. Inlåsningen av dementa har varit en stor nyhet. För ett tag sedan läste jag i Piteå Tidningen att Piteås psykiska ohälsa bland unga ökar och kommunen fortsätter dra tillbaka resurser. Piteå är inte bästa staden i Sverige.


Tyvärr verkar många inte se det. Nu när vi håller på att flytta är det många som inte kan förstå hur vuxna människor som har jobb kan vilja flytta härifrån. Det är nästa så att det måste vara något fel på människorna som frivilligt vill lämna Piteå. Att man vill se något nytt, få nya utmaningar och lära känna människor med en annan kultur räcker tydligen inte för att man ska sätta foten utanför kommungränsen.

Lokalpatriotism är bra och man måste vara stolt över sig själv och sitt ursprung, men man får inte blunda för verkligheten. Att gå omkring och säga att Piteå är bäst är som att pissa på alla barn och unga som mår dåligt och som inte får hjälp, på grund av den bristande psykiska vården. Ser man problemen måste man göra något åt dem, kanske är det därför så många blundar. Det smärtar också att erkänna problem och när man tar bort det rosenskimrande papper man slagit in verkligheten i kan man bli rädd av allt dåligt man ser. Det är lite som i Matrix, rött eller blått piller?

Om man är en av de ungdomar som mår dåligt vill man inte höra att Piteå är en perfekt och ofelbar stad. Då är det helt ens eget fel att man är sjuk för inte kan det vara den psykiska vården det är fel på, för Piteå är ju perfekt!

Ungdomar möts av tanken "Vad bra att du ska iväg och studera till lärare. Sen när du kommer tillbaka kan du ju arbeta på Strömbacka!". Det är alltså meningen att man ska återvända, för ingen kan ju tänka sig att det kan finnas något bättre ställe än Piteå att bo i.

En del ungdomar som lämnar Piteå vill gärna komma tillbaka och det är inget fel med det. Andra vill inte flytta alls och det är också helt okej. Det jag inte gillar är förväntningarna om att man ska återvända och pressen som kommer med att man antas tycka att Piteå är världens bästa stad. Tycker man inte det är man en svikare som inte förstår sitt eget bästa.

Jag hatar inte Piteå, det är helt okej här. Som i en vanlig svensk småstad, inte så mycket bättre och på några sätt lite sämre. Jag kan tänka mig att kanske bo här någon gång när jag är äldre. Inte för att det är bästa staden, men för att det är helt okej här och för att jag har många bra minnen från Piteå.


Därför vill jag säga detta till alla som kan tänkas läsa det här inlägget: Det är okej att inte tycka att Piteå är bäst. Det är okej att vilja flytta och se andra kulturer än de som råder i en sömnig norrländsk småstad.

Även detta är viktigt att minnas: Om Piteå någon gång ska kunna bli lite bättre än en vanlig småstad, måste vi invånare sluta blunda och acceptera att vi inte bäst. Det är bara då Piteå kanske ändå kan bli bästa staden i Sverige.


1 kommentar:

  1. Så jävla bra Ida! Du tog orden ut från min hjärna och gjorde dem till text!

    SvaraRadera