måndag 4 juli 2011

Moderater är egoistiska svin

Det finns en fördom om högermänniskor som är väldigt vanlig. Nästan varje gång jag diskuterar politik med någon vänsterinriktadperson kommer det upp och det brukar låta så här:

"Ni moderater är så omänskliga och egoistiska. Ni vill att rika ska bli rikare och fattiga fattigare. Ni sänker skatterna för alla höginkomstagare så att de som redan har det dåligt får det sämre. Ni bryr er inte om människor utan hungrar bara efter pengar!"


Detta stämmer inte och nu ska jag förklara varför.

Vi lever i en marknadsekonomi och det innebär att marknaden är någorlunda fri att sköta sig själv. Samhället är en organism där alla är beroende av varandra och ett svartvitt "vi och dem" tankesätt fungerar bara i sagor.

Om man sänker skatterna för alla arbetande, för det är inte bara höginkomsttagare som har fått sänkt skatt, gör det att folk får mer pengar i plånboken.

Har man mer pengar över när månaden är slut kan man konsumera mer. Konsumtion är bra och det är det som får vårt samhälle att gå runt. Köper folk mer saker eller tjänster gör det att försäljarna får in mer pengar. Får man mer pengar kan man utöka verksamheten får då kan vinsten öka ännu mer. Vinst driver människor men även annat kan driva. Har man en affär där det säljs cyklar och man är cykelfantast, då tycker man troligtvis att det är roligt och utmanade att utöka försäljningen.

Utökar man försäljningen måste man anställa mer folk, det har man nu råd med.

Folk som arbetar betalar in skatt till staten och staten tjänar alltid på att ha folk som arbetar, jämfört med att ha outnyttjad arbetskraft. Alltså får staten in mer pengar på sikt när skatter sänks och mer pengar till staten betyder att statsskulden kan betalas av, skolor kan få mer pengar, sjukhus likaså osv.

Om det råder ett positivt handelsklimat kommer investeringar att öka och fler vill starta eget, utöka eller anställa. En positiv attityd gentemot framtiden är viktigt för att högkonjuktur ska råda och människor i ett samhälle har det bättre när det råder högkonjuktur, speciellt de som lever på små marginaler.

Det är alltså inte av egoistiska skäl som skattesänkning är bra, det är bra för samhället som en enhet även om det sker på lång sikt. Det är också en morot för individerna som märks snabbt och får konsekvenser på en gång.


Jag hoppas att någon får en ändrad syn på oss hemska högermänniskor som äter arbetarbarn till frukost och säljer deras ben för att öka inkomsterna och klyftorna i samhället.



2 kommentarer:

  1. "roligt" "kosumption"., okej då var det som jag antog. Moderater är som kärringar. Prylbögiga materialister. Egoist tänker jag inte anklaga "moderater" för då det gäller alla människor.

    SvaraRadera
  2. Det är lätt att försöka få en bild av ett komplicerat ämne genom att bara läsa ett inlägg, trots att det inte riktigt går...läs detta om du vill ha fler synvinklar!

    http://idasvisor.blogspot.se/2011/07/jag-shoppar-alltsa-finns-jag.html

    SvaraRadera